COOP!-competitie 2024

In de COOP!-competitie ligt de focus op samenwerkingen of ‘COOPerations’ die verder gaan dan financiële constructies en waarbij vakmanschap en creativiteit uit de Lage Landen gebundeld worden. Een jury bepaalt welke productie bekroond wordt met de titel ‘Beste Coproductie’.

Winnaar

De jury verheugde zich in het grote aantal vrouwelijke regisseurs en interessante vrouwelijke hoofdpersonages in de competitie en koos uiteindelijk ‘Tiger Stripes’ van Amanda Nell Eu als winnaar. De film vertelt het verhaal van de 12-jarige Zaffan die in een rurale Maleisische gemeenschap leeft en van een zorgeloze jeugd geniet met haar twee hartsvriendinnen. Tot ze voor het eerst haar maandstonden krijgt, haar eigen lichaam niet meer herkent en zich steeds verder voelt wegdrijven van haar vrienden, cultuur en zichzelf. Het is volgens de jury ‘de meest eigenzinnige film die ze zagen’:

De jonge actrices zijn ronduit geweldig, vooral de hoofdrolspeelster die zowel emotioneel als fysiek een krachttour levert. Ondanks het zware onderwerp van de film, komt de boodschap krachtig over door de broodnodige humor en absurditeit. De onheilspellende sfeer wordt meesterlijk benadrukt door de muziek, sound design, styling en locaties. De samenwerking van die verschillende disciplines tilt de film naar een hoger niveau. Hoewel de setting een andere wereld lijkt, maakt de universele thematiek de film toch herkenbaar.

COOP!-jury

Jury

Claire van Daal

Juryvoorzitter en goede collega Claire van Daal maakt al zo’n elf jaar de programmatie van het Nederlands Film Festival. Elk jaar stelt ze een prikkelend festivalprogramma samen uit meer dan vijfhonderd inzendingen. Het beoordelen van films is voor haar dus geen onbekend terrein.

Claire van Daal

Annelore Crollet

Annelore Crollet is actrice en bekend van theater, tv en film. Ze speelde enkele gastrollen in onder meer ‘Callboys’, ‘Gent West’ en ‘Familie’. Momenteel schittert ze in de film ‘Wil’ die ook te zien is tijdens het festival en kans maakt op een Ensor.

Annelore Crollet

Violet Braeckman

Violet Braeckman maakte furore met haar rollen in de series ‘Over water’, ‘GR5’, ‘F*ck you Very, Very Much’ en ‘Assisen’. Die laatste zal dit jaar worden vertoond tijdens het filmfestival (p. 20).

Violet Braeckman

Isis Mihrimah Cabolet

De Nederlandse Isis Mihrimah Cabolet ken je waarschijnlijk van haar rollen in de serie ‘Keizersvrouwen’ en de film ‘App’. In 2022 maakte Cabolet haar debuut als regisseur met de kortfilm ‘F*ck My Life’.

Isis Cabolet

Raf Roosens

Raf Roosens is naast filmregisseur van onder andere de kortfilms ‘Rotkop’ en ‘White Goldfish’ mede-eigenaar van het Belgische productiebedrijf Rococo. Hij werkt momenteel samen met zijn broer Jan aan de langspeelfilm ‘Come Back’ waarin Veerle Baetens en Zwangere Guy de hoofdrollen vertolken.

Selectie

Camalot

Camalot is trotse partner van de COOP!-competitie en schenkt 7.500 EUR