Dag van de Jeugdzorg met 'Here I Go', 'Skunk' & Amenra | FFO24

Op zondag 28 januari organiseert FFO samen met September Film en Czar een Dag van de Jeugdzorg in De Grote Post. Tijdens die dag kan je zowel in de voor- als in de namiddag een programma ontdekken waarbij een Vlaamse productie als startpunt dient voor een interessant gesprek over de jeugdzorg. 

28
01
2024
11:00
Natali Broods in Skunk

VOORMIDDAG

De dag start met een vertoning van de documentaire ‘Here I Go’ van Jaan Stevens. Na de film vindt een panelgesprek plaats met onder meer regisseur Jaan Stevens, hoofdpersonage Ruben, Algemeen en pedagogische directeur vzw aPart Jonathan Vercruysse, psycholoog Peter Dierinck, Familie- en jeugdrechter Anelore Bruneel en pedagoog en administrateur-generaal van het agentschap Opgroeien Bruno Vanobbergen. 

Zij praten samen met moderator en exKarrewiet anker Meryem Al Mandoudi over de noden van jongeren en begeleiders en zoeken naar handvaten om verdieping en vertraging te voorzien in het huidige jeugdzorg aanbod. In het panelgesprek gaan we op zoek naar handvaten voor vertraging en verdieping in het jeugdzorgaanbod. 

Het panelgesprek wordt afgesloten met een netwerklunch waarop iedereen wordt uitgenodigd om verder met elkaar in gesprek te gaan. 

Poster Here I Go

Over de film

Om te ontsnappen aan de druk thuis vertrekt de 17-jarige Ruben vrijwillig naar Albezon, een afgelegen boerderij in de Zuid-Franse Cevennen. Daar logeert en werkt hij twee maanden bij Sam en Emmy, een Belgisch gastgezin. In Albezon lijkt Ruben zijn ogenschijnlijk gesloten en afstandelijke zelf te mogen zijn, wat hem toelaat te reflecteren over en zich een weg te banen door zijn moeilijke verleden.

‘Here I Go’ is een documentaire van Jaan Stevens. Hij maakte eerder al samen met Rik De Bruycker de muziekdocumentaire ‘Stier & Schorpioen’ die in 2023 in première ging op Filmfestival Oostende en daar meteen ook de prijs voor Beste Kortfilm won. De docu ‘Here I Go’ maakte Stevens met de VAF-Wildcard die hij kreeg voor zijn afstudeerproject ‘For Eunice’.

Tickets

Er zijn 2 verschillende formules:

NAMIDDAG

Het tweede deel van de dag start met een filmvertoning van ‘Skunk’ waarna een panelgesprek plaatsvindt met onder meer regisseur Koen Mortier, auteur Geert Taghon, pedagoog en administrateur-generaal van het agentschap Opgroeien Bruno Vanobbergen, oprichter van TEJO en gedragstherapeut Ingrid De Jonge, coördinator van RADAR Care Oost-Vlaanderen Evelien Dobbelaere en kinderrechtencommissaris Caroline Vrijens, gemodereerd door De Standaard-journalist Marjan Justaert. Tijdens het gesprek worden problemen en uitdagingen binnen de jeugdzorg aangekaart. De dag wordt afgesloten met een akoestisch concert van Amenra, de Vlaamse metalband die de soundtrack van de film verzorgde.

Poster Skunk

Over de film

‘Skunk’ is gebaseerd op het gelijknamige boek van Geert Taghon over zijn jarenlange ervaringen in de forensische jeugdpsychiatrie. De film volgt Liam (Thibaud Dooms), een verwaarloosde tienerjongen, die opgroeit in een context van drugs en geweld. Hij wordt in een gesloten instelling geplaatst waar hij troost vindt en goed begeleid wordt, maar toch zijn verleden niet kan loslaten. ‘Skunk’ werd bekroond met de Prijs van de Jeugdjury op het Tallinn Black Nights Festival en Koen Mortier kreeg ook een speciale vermelding van de Internationale Jury omwille van ‘zijn talent om authentieke momenten te creëren met cinematografische beelden en onvergetelijke, beklemmende scenes’.

Tickets

Er zijn 3 verschillende formules:

Opgelet: Bij de start van elk event krijg je een bandje, zonder dit bandje kan je het akoestisch concert van Amenra niet bijwonen.