Lifetime Achievement Award

Elk jaar zetten we uitzonderlijk Vlaams talent extra in de kijker met een Lifetime Achievement Award. En dit jaar voegen we daar zelfs nog uitzonderlijk Nederlands talent aan toe.

Sien Eggers

Niemand is zo onlosmakelijk verbonden met het Vlaamse televisielandschap als Sien Eggers. De zeventigjarige actrice staat in het collectieve geheugen gegrift dankzij legendarische personages als Lydia Protut in Het eiland, slagersvrouw Liliane in Van vlees en bloed en Ria Goudezeune in Eigen kweek. Ook haar onvergetelijke oneliners uit In de gloria worden nog steeds geciteerd in menig Vlaams huishouden. Eggers speelde daarnaast eveneens in tal van theaterproducties van onder meer de KVS, hetpaleis en HETGEVOLG. Haar onnavolgbare carrière mag binnenkort een gouden jubileum vieren, en een Lifetime Achievement Award lijkt ons daarvoor het perfecte cadeau.

De award wordt uitgereikt tijdens het debat van de Ensors

© Jimmy Kets

Alex en Marc van Warmerdam

Ook multitalent Alex van Warmerdam heeft een
jubileum te vieren: met Nr. 10 heeft de bedrijvige Nederlander zijn tiende film uit. Zijn al even getalenteerde broer Marc van Warmerdam is een essentieel onderdeel van de kenmerkende “van Warmerdam-stijl” vol absurde en tegelijk herkenbare situaties bevolkt door bizarre en mysterieuze personages. Hij is sinds De jurk (1996) de producent van de films van zijn broer. Alex’ debuutfilm Abel leverde hem in 1986 al meteen enkele Gouden Kalveren op en zette de trend voor de rest van zijn oeuvre. Met Borgman (2013) mocht Marc het Gouden Kalf voor de Beste Nederlandse Film in ontvangst nemen. Deze film werd ook geselecteerd voor de officiële competitie van het filmfestival van Cannes. Samen richtten Marc en Alex van Warmerdam bovendien de theatergezelschappen Orkater en De Mexicaanse Hond op, waarmee ze succesvolle producties als Broers
(1980) en Bij het kanaal naar links (2011) op de planken brachten. Hoog tijd dus om hun werk te bekronen met een Lifetime Achievement Award!

De award wordt uitgereikt na de vertoning van Nr.10 op dinsdag 8.03.

Je kan je overigens volledig verdiepen in de films van de van Warmerdams op de retrospectieve tijdens FFO. 

Herontdek Van Warmerdam

Arno Hintjens

Arno Hintjens (Oostende, 21 mei 1949) was de Master van de allereerste editie van Filmfestival Oostende in 2007 en kreeg de eerste ster in de Walk Of Fame op de zeedijk. Arno maakt al ruim een halve eeuw muziek. Liedjes als “O la la la c’est magnifique” en “Les yeux de ma mère” zijn nationaal erfgoed geworden. In 2021 maakte hij samen met cineast Dominique Deruddere, Josse De Pauw, Lou Berghmans en Peter Vantyghem de documentaire Charlatan, het leven van Arno Hintjens. Datzelfde jaar, op een leeftijd van 72, bracht Arno de pianoplaat Vivre uit.

Op zondag 6 maart om 16.00 uur gaat Arno via de rode loper Kinepolis binnen voor de huldiging. Stad Oostende doet een warme oproep aan alle Oostendenaars en fans van Arno om de ster te ontvangen met een erehaag en applaus. Na de rode loper kan iedereen de uitreiking van de award bijwonen en gratis de kortfilm La vie de Roger kijken.

Lifetime Achievement Awards van de voorbije edities...

Jaak Van Assche, Lifetime Achievement Award, 2021
Jaak Van Assche, Lifetime Achievement Award, 2021
Erwin Provoost, Lifetime Achievement Award 2021
Erwin Provoost, Lifetime Achievement Award 2021
Jan Decleir, Lifetime Achievement Award 2019
Jan Decleir, Lifetime Achievement Award 2019
Harry Kümel, Lifetime Achievement Award 2018
Harry Kümel, Lifetime Achievement Award 2018
Robbe De Hert, Lifetime Achievement Award 2018
Robbe De Hert, Lifetime Achievement Award 2018
Raoul Servais, Lifetime Achievement Award 2018
Raoul Servais, Lifetime Achievement Award 2018